Stichting Op Eigen Tenen reikt pluim uit aan TriUnity

Stichting Op Eigen Tenen reikt pluim uit aan TriUnity

Nijmegen 9 mei 2019 : Vandaag  ontving TriUnity de Pluim voor levensbrede begeleiding van jongeren met autisme.

Een fantastisch persoonlijk verhaal bij de uitreiking van de pluim steekt ons een hart onder de riem.

Mijn zoon moest leren koken op school. Een school voor speciaal onderwijs met daarbinnen een groep voor zeer speciaal onderwijs. Bij elk recept kreeg hij drie keer de kans om het onder de knie te krijgen. Waarom? Daarom!  Dat waren daar zo de regels in de groep.

Dit was voor hem te weinig. Na drie keer kon hij geen enkel gerecht zelfstandig maken en voelde hij zich een mislukkeling. Hij dacht dat hij niet kon koken en dat ook nooit zou kunnen leren. Het ergste vond hij het feit dat hij een certificaat kreeg in zijn map, alsof het wel gelukt was. Nog oneerlijk ook!! Het deed me denken aan de strikdiploma dat hij als kleine jongen verscheurde en in de prullenbak propte omdat voor het volgens hem niet verdiend was en dus niet klopte.

Elk mens en dus ook elke jongen wil slagen!  Elk mens en dus elke jongen wil echter ook serieus genomen worden. Wat is voor hen erger dan falen?  Falen én voor de gek gehouden worden.


Ondertussen is mijn zoon een zogenaamde thuiszitter. We hebben een plan voor hem gemaakt waarbij thuisonderwijs, therapie en praktische vaardigheden gecombineerd worden. Hij leert in een ochtend meer dan vroeger in een hele schoolweek. We hebben zelfs het koken opgepakt. Na 6 keer kon hij eerste recept stap voor stap zelf volgen en dus zelfstandig klaarmaken Helemaal verbaasd dat hij blijkbaar wel kan leren koken, als hij het in zijn eigen tempo aan mag leren. Wat een gemiste kans voor de school. En hoe groot is de aangerichte schade bij hem en wellicht ook bij veel andere jongeren die niet op waarde geschat worden. Helaas gaat het in onze maatschappij vaak op deze manier. Wanneer je niet met de grote stroom mee kunt, lijkt alsof je helemaal niets kunt


Wat geweldig dat jullie met TriUnity in dat gat zijn gesprongen en levensbrede begeleiding willen bieden, aansluitend bij de levensfase waarin jongeren op dat moment verkeren. Dat ze tot ontwikkeling kunnen komen in het eigen tempo en op een eigen manier.  Vaak zullen we nog versteld staan van wat deze jongeren met autisme in een mars hebben! Hartelijk dank voor jullie mooie werk en geef nooit op!

Jullie verdienen onze pluim van harte en we wensen jullie nog veel succes en plezier toe bij jullie mooie werk.


Lees ook het persbericht

Nijmegen 9 mei 2019:

Tegenwoordig kent bijna iedereen wel iemand met een vorm van autisme. Het zal dan ook geen nieuws zijn dat autisme het leven op diverse terreinen sterk beïnvloedt. Het volgen van onderwijs, sociale contacten, zelfstandig wonen en het vinden van werk gaan vaak niet over rozen. De hulpverlening is meestal “versnipperd”; samenwerking verloopt vaak moeizaam. In het algemeen kijkt men naar iemands beperkingen in plaats van naar de mogelijkheden.

Vanuit deze frustratie is TriUnity ontstaan. Een organisatie in Nijmegen die jongeren met autisme een kans biedt op een zelfstandig en zinvol bestaan, door hen op te leiden, passend bij hun specifieke vaardigheden. Jongeren krijgen ondersteuning om aan het werk te komen en te blijven. Oprichtster Mireille Hopman, zelf moeder van een zoon met autisme, ondervond dat haar zoon niet genoeg mogelijkheden kreeg om zijn talenten verder te ontwikkelen, en omdat dit niet alleen voor hem geldt, startte zij TriUnity.

Verfrissend in de aanpak is het denken vanuit mogelijkheden, en de levensbrede aanpak: de jongeren worden op verschillende levensgebieden geholpen door dezelfde hulpverleners. Het streven is om zoveel mogelijk jongeren te begeleiden naar betaald werk. En een coöperatie op te richten waardoor zij langdurig op eigen ‘tenen’ kunnen staan.

Niet de beperking, maar juist de mogelijkheden bepalen de toekomst. De begeleiding is maatwerk en om dat te kunnen bieden is er plek voor maximaal 25 deelnemers in het opleidingstraject.

TriUnity laat met deze aanpak zien dat een betere participatie en meer levensgeluk voor mensen met autisme mogelijk is tegen lagere kosten dan de huidige “versnipperde” hulpverlening.Vanwege deze positieve visie én vanwege de levensbrede insteek heeft de Veenendaalse stichting Op Eigen Tenen op 9 mei aan TriUnity een pluim overhandigd.

 

Over de auteur

TriUnity administrator